dijous, 18 d’abril del 2013

Creació d'una Associació d'Economia del Bé Comú a Girona i un grup cooperatiu.


Objectius:
Dissenyar un pla de creació de grup cooperatiu o cooperativa a Girona.
Identificar empreses i professionals interessats.
Iniciar un procés entre projectes d'emprenedoria social amb una metodologia d'acompanyament recíproc (economia associativa i balanç compartit d’Economia del Bé Comú).
Implantar la metodologia en 10 empreses inicialment.
Compartir espai al Parc Tecnològic, i promocionar-se conjuntament a l’EcoSí. Seleccionar, dinamitzar i acompanyar 4-6 persones en situació d’atur, utilitzant noves metodologies d’orientació laboral i d’acompanyament projectes professionals d’emprenedoria social.

Què és l'Economia del Bé Comú (EBC)?
és un projecte econòmic obert a les empreses i promogut l’any 2008 per l’economista austríac Christian Felber, que pretén implantar i desenvolupar una economia sostenible i alternativa al capitalisme real i a l’economia planificada, en la que necessàriament hi han de participar les empreses.

+ info  www.economia-del-bien-comun.org
https://www.facebook.com/groups/227470030698898/
girona@economia-del-bien-comun.es


Què és l'economia Associativa?
L'economia associativa és una metodologia per la cooperació empresarial transparent i certificada. Està registrada a 38 països com a marca pel centre d’economia associativa d’Anglaterra. Aquesta marca no té finalitat comercial. Més informació al http://www.cfae.biz/, la descripció de la metodologia es troba àmpliament en el web: http://www.ae-mark.com/.
En resum calen 4 criteris i diferents processos fins a obtenir la marca de garantia. Els criteris són:

  • Competència individual de l’empresari. Implica per una banda capacitat per dur a terme el seu objecte social, i disposar d´un pla d´empresa.
  • L’estructura jurídica. Revisar que sigui l´adequada i treballar amb un consell assessor que custodiï l´ideal de l´organització.
  • La comptabilitat. És el llenguatge de comunicació entre les empreses i permetrà justament compartir els balanços i comptes de resultats amb altres experiències amb l´objectiu d’augmentar la consciència econòmica.
  • L’associació real. Es porta a terme amb trobades de al menys 3 entitats a les que s’expliquen entre elles la seva comptabilitat en relació al pla d´empresa així com l’anàlisi de les diferències. El fruit d´aquest intercanvi es la generació de més intercanvis, claredat i possibles oportunitats de negoci.
Es tracta d'una metodologia pionera a l'estat espanyol i a Catalunya.

Aquesta metodologia aporta un element clau a l'hora de crear sinergies i cooperació empresarial ja que es comparteix el nucli de les experiències econòmiques del participants.

I en tercer lloc farà unes actuacions experimentals, en el camp de l'emprenedoria social, especialment en l'agricultura social, ja que és un camp idoni per la implantació de l'economia associativa, perquè pot implantar entre els actors de la cadena de valor: consumidors, productors i distribuïdors.


Què farem?
1. Difusió i promoció: de l'economia del bé comú i l’economia associativa.
2. Forum d’Economia Sostenible ECOSI a la Fira de Girona amb la col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, per a intercanviar experiències i exposar iniciatives seleccionades en el programa.
3. Creació d’una associació per l’Economia del Bé Comú i una cooperativa o grup cooperatiu.

Pla de treball
Difusió i promoció.
-Gener-desembre 2013 Difusió de les diferents accions dels programes.
-Març-Juny 2013 Difusió i promoció del Fòrum d’Economia Sostenible, presentació de l'Economia del Bé Comú.
-Seminaris d'economia associativa i emprenedoria social:
- Febrer-Maig 2013, i octubre-Novembre 2013
Acompanyament per l'emprenedoria social: especialment d'agricultura social.
- Febrer-desembre 2013
Economia associativa com a model d'acompanyament de projectes empresarials d’economia social.
-Setembre-Desembre 2013
 
Xarxes de cooperació
- A partir del Fòrum d’Economia Sostenible es promourà una agrupació empresarial local a Girona, i una altre agrupació d'àmbit sectorial dedicada a l'agricultura social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada