dimarts, 2 de març del 2010

3. L’ EGOSISME ELEVAT A DOGMA PER LA LLEI DE L’OFERTA I LA DEMANDA,

En quasi totes les facultats d’Economia comencen explicant com a axioma la veritat de la Llei de l’oferta i la demanda d’Adam Smith. És a dir que l’egoisme ens conduirà a l’equilibri i us farà lliures en el mercat.
Que ben ensenyats ens tenen el 1% de la població mundial que dominem el món amb aquest axioma. I així estem tots pagant hipoteques als feudals del temps moderns: els bancs(1).

Com humanitat hem desenvolupat un ego, que ens permet tenir consciència. Però aquest ego pot ser ètic, pot estar guiat un individualisme ètic. Perquè la condició humana no ens fa ser egoistes. L’egoisme instintiu ens agermana amb el regne animal. En canvi la fraternitat conscient és el que ens diferencia del animals. Les abelles també son fraternals, però no són conscients ni lliures.

La fraternitat és l’ideal humà que ens espera des de la revolució francesa. Però el lema que ha inspirat la civilització europea ha estat castrat i manipulat. Som lliures en el mercat econòmic, però no ho som en l’àmbit de la cultura o l’educació: el currículum escolar el defineix l’estat!(6) Són els consellers o els ministres qui decideixen si cal llegir angles als tres anys o als 12 anys. Què importen les capacitats individuals?

Som iguals en el camp jurídic? Bastant però sovint som iguals entre els amics, i apliquem la fraternitat entre els membres del partit polític que governa.


Tots som iguals, amb això estem d’acord, però la fraternitat deixem-la pels frares i pels romàntics. I l’ètica es cosa dels filòsofs, no dels banquers(3). El lliure mercat quasi exclou l’ètica, i tots justifiquem les nostres decisions segons el preu.
-----------------

(1) A Catalunya durant el S.XV els remences es van revoltar contra els mals usos dels feudals, a qui havien de pagar per poder-se canviar de domicili, una part de les collites, impostos abusius... Actualment el 80% dels ajuts comunitaris de la UE a l’agricultura va al 10% dels propietaris. Algunes coses no han canviat tant.
(2) Veure Allibertant les constel•lacions. Christopher Haugton Budd. Sobre la llibertat i el finançament en l’educació.
(3) Més informació sobre banca ètica a www.triodos.es o www.fets.org,

1 comentari: